India History Quiz (Part 3) - General Knowledge of Indian History

Part 3 of India History Quiz - General Knowledge Questions (81 to 120) on Indian History. Take the Quiz and improve your overall General knowledge on Indian History.

India History

81. To which revolutionary organization did Shahid Bhagat Singh belong?
Answer: Hindustan Socialist Republican Association

82. Which two newspapers did Mahatma Gandhi edit till 1933?
Answer: Young India and Navjeevan

83. On 12th April 1944, Subhas Chandra Bose hoisted the INA flag. In Which State did he hoist the flag?
Answer: Manipur

84. Where did Chandragupta Maurya spend the last days of his life?
Answer: Sravanabelagola, in Karnataka

85. In which city of India did the Jallianwala Bagh massacre took place?
Answer: Amritsar

86. What action of Lord Curzon did Surendranath Banerjee strongly oppose?
Answer: The Partition of Bengal

87. How many sisters did Pandint Jawaharlal Nehru have and what were their names?
Answer: Two; Vijayalakshmi Pandit and Krishna Hateesingh

88. The author of ’Communalism in Modern India’ is a modern historian of India. What is his name?
Answer: Bipin Chandra Pal

89. Which Indian steel city is named after its founder?
Answer: Jamshedpur

90. In which fort near Junnar, was Chhatrapati Shivaji Maharaj born?
Answer: Shivneri

91. Whom did Mahatma Gandhi consider his spiritual successor?
Answer: Vinoba Bhave

92. Who gave the name ’Azad’ to the revolutionary, Chandra Shekhar?
Answer: When the British magistrate asked him what his name was, he replied, ’Azad’ which in English means, ’one who is free’.

93. Who was the first European Ambassador to the Mughal court?
Answer: Sir Thomas Roe

94. Why did Rabindrnath Tagore relinquish his knighthood?
Answer: To protest against the Jallianwala Bagh massacre

95. Where is the ancestral home of Pandit Jawaharlal Nehru?
Answer: Allahabad

96. When did India come under the direct rule of the British crown?
Answer: 1858

97. Who was the founder of the Satavahana dynasty?
Answer: Simuka

98. Where did Mahatma Gandhi study law?
Answer: In London

99. Where did the East India Comapany first set up trade?
Answer: Surat

100. During the Carnatic wars, Joseph-Francois Dupleix led the French. Who led the British?
Answer: Sir Robert Clive

101. Name the battle that marked the foundation of the Biritish rule in india?
Answer: Battle of Plassey

102. Who was known as the ’Grand Old Man of India’?
Answer: Dadabhai Naoroji

103. The partition of Bengal led of the launch of which famous movement?
Answer: Swadeshi and boycot

104. Who laid the foundation stone for the Golden Temple at Amritsar?
Answer: It was laid by an eminent Muslim saint, Hazrat Main Mir of Lahore at the request of te fifth Sikh Guru, Arjan Dev Ji

105. When did the Chinese traveller, Fa Hein come to India?
Answer: In the year, 399 A.D., during the Gupta period

106. Who was Ajatashatru?
Answer: He was the son of king Bimbisara of Magadha (modern Bihar) and ruled during the time of Lord Buddha.

107. What is the name of the mausoleum at Aurangabad that resembles the Taj Mahal?
Answer: The Bibi ka Maqbara

108. The name ’Agra’, has originated from the word ’Agrabana’. What does ’Agrabana’ mean?
Answer: Garden of Paradise

109. Who was the founder of the Sunga dynasty?
Answer: Pushyaimitra

110. To which dynasty did Kanishka belong?
Answer: Kushanas

111. In which year did the Jallianwala Bagh massacre take place?
Answer: 1919

112. Where did the British East India Company open its first factory in India?
Answer: Surat

113. From what event do the Mohammedans date their era?
Answer: Hijri

114. How old was Akbar when he succeeded to the Mughal throne?
Answer: 14 years. For the first four years, i.e., from 1556 to 1560 his uncle Bairam Khan, who had served as his tutor and guardian and helped him win the throne of Delhi, acted as regent of the minor king.

115. Which great monument was built in India between the years, 1630 and 1652?
Answer: Taj Mahal

116. Who was the eldest son of Shah Jahan?
Answer: Dara Shikoh

117. Which teenager, born in England in the early 18th century, became an important personality in Indian history?
Answer: Sir Robert Clive

118. From where did Gandhiji’s 241-mile march to Dandi take palace?
Answer: The Sabarmati Ashram, near Ahmedabad

119. Why was 2nd October important in the lives of both Mahatma Gandhi and Lal Bahadur Shastri?
Answer: They were both born on that day, though not in the same year

120. How many times was Mahatma Gandhi elected as the president of the Indian National Congress?
Answer: Only once, in 1924

Post A Comment

We're glad you have chosen to leave a comment. Please keep in mind that all comments are moderated according to our comment policy, and all links are nofollow. Do not use keywords in the name field. Let's have a personal and meaningful conversation.

Powered by PHPKB (Knowledge Base Software)

© Copyright 2019, KnowledgePublisher.com. All rights reserved.