This is 5th part in the series of General Awareness questions and answers for various competitive exams such as CAT & Bank PO exams. We have divided this collection of general awareness questions in a series of 5 articles. Each article has a list of 40 general awareness questions along with their answers. This is the 5th part of the series. You can refer to the links of other parts at the end of this article.

General Awareness Questions for Competitive Exams (Part 5)

This is the fifth part of the series of 40 general awareness questions and answers. Please feel free to share your suggestions about this General Awareness Quiz in the form of comments.

161. The expansion for the BIS, in the context of the banking industry is:

(a) Bank for International Settlements
(b) Bank for Industrial Settlements
(c) Bank for Industrial Sectors
(d) Bank for International Services

Answer: (a)

162. The expansion for BIFR, in the context of the Indian Industry is:

(a) Board for Industrial and Financial Reconstruction
(b) Bureau for Industrial and Financial Reconstruction
(c) Board for Investment and Financial Reconstruction
(d) Bureau for Investment and Financial Reconstruction

Answer: (a)

163. MSNBC is a media channel owned by:

(a) The US government
(b) Microsoft
(c) Time Warner
(d) None of these

Answer: (b)

164. Chaebols are the industrial conglomerates of which of the following countries?

(a) China
(b) Vietnam
(c) South Korea
(d) Japan

Answer: (c)

165. Cartier, Piaget, Omega and Rado are all brands of:

(a) Cameras
(b) Suits
(c) Watches
(d) Pens

Answer: (c)

166. Augusto Pinochet was the dictator of which of the following countries?

(a) Argentina
(b) Chile
(c) Brazil
(d) Egypt

Answer: (b)

167. Prithvi is a:

(a) Surface-to-air missile
(b) Surface-to-surface missile
(c) Air-to-Surface missile
(d) Air-to-air missile

Answer: (b)

168. The first non-congress Prime Minister of India was:

(a) Lal Bahadur Shastri
(b) Morarji Desai
(c) Deve Gowda
(d) V.P.Singh

Answer: (b)

169. What is the Russian word that means "restructuring"?

(a) Glasnost
(b) Perestroika
(c) Mir
(d) None of these

Answer: (b)

170. What commonly used product was invented by Whitcomb Judson in 1893 but had no demand till the late 1910s when orders came for troop uniforms?

(a) Cigarette lighters
(b) Zippers
(c) Walkie Talkies
(d) Canned Soya

Answer: (b)

171. Mars, the fourth planet from the sun, is named after the Roman god of:

(a) Peace
(b) War
(c) Love
(d) Marriages

Answer: (b)

172. During the reign of which king did Mahayanism formally come into existence?

(a) Ashoka
(b) Kanishka
(c) Chandra Gupta
(d) Ajatashatru

Answer: (b)

173. Who was the founder of Sunga Dynasty?

(a) Pushyamitra
(b) Agnimitra
(c) Devabuthi
(d) Kirtivarman

Answer: (a)

174. Who was the first Muslim ruler of Delhi?

(a) Iltumish
(b) Allauddin Khalji
(c) Mahmud of Ghazni
(d) Qutbuddin Aibak

Answer: (d)

175. Lord Dalhousie introduced the first telegraph line in 1853, which ran between

(a) Mumbai and Calcutta
(b) Calcutta and Agra
(c) Mumbai and Thana
(d) Mumbai and Chennai

Answer: (b)

176. What is the new economy term that is used to describe a new product or service that uses new technology, which can destroy competitors and or sometime even the entire industry?

(a) Melissa
(b) Virus
(c) Killer App
(d) Widget

Answer: (c)

177. When there is one buyer and many sellers in a market - what is this situation called?

(a) Monopoly
(b) Monopsony
(c) Monotony
(d) Oligopoly

Answer: (b)

178. Which credit card company has recently issued an affinity card targeted at workingwomen under the sub-brand Diva?

(a) Standard Chartered
(b) Citibank
(c) HSBC
(d) ICICI

Answer: (a)

179. Whats common to: Devil Dx, Target, Neon, Queen, Miss India?

(a) Original names suggested for Femina magazine brand name
(b) All names of successful knap sack brands
(c) All bicycles models of Hero Cycles
(d) All sub-brands of Bombay Dyeing's range of clothing.

Answer: (c)

180. By taking over which mutual fund company has Franklin Templeton Investments become the largest private sector mutual fund company in India?

(a) Pioneer ITI
(b) SBI Mutual Fund
(c) Sundaram Newton
(d) IDBI Principal

Answer: (a)

181. Which famous CEO, currently applauded for turning around the fortunes of a famous computer company, reportedly takes home a salary of $1 per year?

(a) Steve Case
(b) Steve Jobs
(c) Larry Ellison
(d) Jim Clark

Answer: (b)

182. What was unique about the purchase of a Gulfstream V business jet by American Internet tycoon Mark Cuban in 1999 for $40 million?

(a) It was the first sale of this model of Jet by Gulf Stream
(b) It was the first sale of aircraft by payment made in terms of Euros
(c) It was the first Euro payment to be made by an individual
(d) It was the first sale of an aircraft through the Internet

Answer: (d)

183. Name the world's largest television network that is beamed to over 210 countries?

(a) MSNBC
(b) STAR
(c) CNN
(d) BBC

Answer: (c)

184. "What makes ________ such an efficient air conditioner. Well, let's begin by staying silent". Which air conditioner's advertisement carries this tag line?

(a) Amtrex
(b) Daikin
(c) Voltas
(d) Carrier Aircon

Answer: (b)

185. Which TV channel has bagged the exclusive cable and satellite TV rights for live telecast in India of the 2003 Cricket World Cup?

(a) Sony
(b) STAR Sports
(c) STAR ESPN
(d) Channel Nine

Answer: (a)

186. The Indian Government has approved in the end of 2001 the cultivation of genetically modified cotton called 'BT Cotton'. Which multinational company is the major beneficiary of this decision?

(a) Cargill
(b) BASF
(c) Monsanto
(d) All of these

Answer: (c)

187. Which Indian business group holds the maximum stake in the mobile cellular service provider Spice?

(a) Aditya Birla Group
(b) Bharti Group
(c) Essar Group
(d) BK Modi Group

Answer: (b)

188. Name the 'Greek Goddess of Victory', better known to us as a famous brand name?

(a) Puma
(b) Mars
(c) Nike
(d) Casablanca

Answer: (c)

189. In the late 1860s, there was a shortage of ivory - commonly used for making billiard balls. The search for a substitute led to the growth of a modern industry. What was it?

(a) Fibre glass
(b) Plastics
(c) Vulcanized rubber
(d) Glass wool

Answer: (b)

190. "The world's local bank" is the tag line of which of the following banks?

(a) ABN Amro
(b) Standard Chartered Bank
(c) Hong Kong and Shanghai Banking Corporation
(d) Rabo Bank

Answer: (c)

191. Which country accounts for the highest foreign direct investments (inflows) into India?

(a) US
(b) Japan
(c) Mauritius
(d) Channel Islands

Answer: (c)

192. Loggerhead, Atlantic Ridley, Painted and Green are four different species of:

(a) Dogs
(b) Snakes
(c) Turtles
(d) Dinosaurs

Answer: (c)

193. Benito Mussolini was a dictator of which country?

(a) Germany
(b) Poland
(c) Italy
(d) USSR

Answer: (c)

194. Which country joined the World Trade Organization(WTO) on Dec. 11, 2001?

(a) South Korea
(b) China
(c) Russia
(d) Brazil

Answer: (b)

195. Slobodan Milosevic is a former president of which country?

(a) Belgium
(b) Yugoslavia
(c) Poland
(d) Albania

Answer: (b)

196. Who was the first Indian Governor General of India?

(a) Lord Mountbatten
(b) Rajagopalachari
(c) Rajendra Prasad
(d) None of these

Answer: (b)

197. Who wrote the famous poetic drama 'Faust'?

(a) Leonardo da Vinci
(b) Wolfgang Von Goethe
(c) Anton Chekov
(d) Voltaire

Answer: (b)

198. Who was the last Guru of the Sikhs?

(a) Guru Gobind Singh Ji
(b) Guru Teg Bahadur Singh Ji
(c) Guru Nanak Dev Ji
(d) None of these

Answer: (a)

199. Which of the following terms denote the superstitious fear of the number thirteen?

(a) Thirteephobia
(b) Triskadekahobia
(c) Tridecaphobia
(d) None of these

Answer: (b)

200. How long did the Kurushektra war last?

(a) Fourteen years
(b) 27 days
(c) 13 months
(d) 18 days

Answer: (d)

Series of General Awareness Questions and Answers