A collection of General Awareness questions and answers for various competitive exams such as CAT & Bank PO exams. We have divided this collection of general awareness questions in a series of 5 articles. Each article has a list of 40 general awareness questions along with their answers. This is the first part of the series.

General Awareness Questions for Competitive Exams (Part 1)

The list of first 40 questions and answers is given below. Please feel free to share your suggestions about this General Awareness Quiz in the form of comments below.

1. Which company's famously advertised vision statement is "The Network is the Computer"?

(a) Cisco Systems
(b) Lucent Technologies
(c) Sun Microsystems
(d) Nortel Networks

Answer: (c)

2. The software company I-flex Solutions was originally a division of which famous financial services company?

(a) Citicorp
(b) ICICI
(c) HSBC
(d) ABN Amro Bank

Answer: (a)

3. Which former advertising personality has recently been named the Undersecretary of State for 'Public Diplomacy and Public Affairs' of the US in an exercise to rebrand the US following the September 11 terrorist strikes?

(a) Charlotte Beers
(b) Jay Chiat
(c) Martin Sorrell
(d) George Lois

Answer: (a)

4. Which premium international range of luggage was recently launched in India by BlowPlast?

(a) Samsonite
(b) Strolley
(c) American Tourister
(d) Delsey

Answer: (d)

5. This year saw the launch of Yahoo!, Amazon.com and the famous launch of the Orange mobile phone service in the UK. Which year was this?

(a) 1992
(b) 1994
(c) 1995
(d) 1993

Answer: (b)

6. Henry Ford revolutionized the car market with the first mass- produced car, the Ford Model T. In which year was it launched?

(a) 1924
(b) 1912
(c) 1908
(d) 1897

Answer: (c)

7. Which company owns the beer brands Hayward's 2000, Hi-Five and Lal Toofan?

(a) United Breweries
(b) Millennium Alcobev
(c) Shaw Wallace
(d) Mohan Meakins

Answer: (c)

8. Which company owns the footwear brand - Stryde?

(a) Woodland
(b) Bata
(c) Tata International
(d) Hindustan Lever

Answer: (c)

9. It was the brand that made David Ogilvy famous. Which shirt brand's ads had the famous man with an eye patch in the 1950s, which catapulted David Ogilvy to fame?

(a) Van Heusen
(b) Arrow Shirts
(c) Hathaway
(d) Dockers

Answer: (c)

10. Which TV channel has been in the news for its coverage of the Bin Laden crisis, especially for having carried all broadcasts of Osama Bin Laden to audiences in West Asia?

(a) Star Asia
(b) BBC Asia
(c) Al Jazeera
(d) Khaleed Times

Answer: (c)

11. In the case of a test tube baby

(a) Fertilization takes place inside the test tube
(b) Development of the baby takes place inside the test tube
(c) Fertilization takes place outside the mother's body
(d) Unfertilized egg develops inside the test tube

Answer: (c)

12. Who elects the President of India?

(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) People of India
(d) Parliament and State Assemblies

Answer: (d)

13. The Fundamental Duties were incorporated in the Constitution of India by the

(a) First Amendment
(b) Tenth Amendment
(c) Thirty-second Amendment
(d) Forty-second Amendment

Answer: (d)

14. The speed of light will be minimum while passing through

(a) glass
(b) vacuum
(c) air
(d) water

Answer: (a)

15. The time taken by the Sun to revolve around the center of our galaxy is

(a) 50 Million Years
(b) 100 Million Years
(c) 250 Million Years
(d) 365 Million Years

Answer: (c)

16. The oldest monarchy in the world is that of

(a) Nepal
(b) UK
(c) Spain
(d) Japan

Answer: (d)

17. The Vice-President is elected by an electoral college consisting of

(a) only elected members of both Housed of Parliament
(b) only Rajya Sabha members
(c) all members of Parliament and State Legislative Assemblies
(d) all members of Lok Sabha and Rajya Sabha

Answer: (d)

18. In which one of the following states of India is it legal for a Hindu male and illegal for a Muslim male to have more than one living wife?

(a) Nagaland
(b) Goa
(c) Himachal Pradesh
(d) Arunachal Pradesh

Answer: (b)

19. Where did Buddha die?

(a) Lumbini
(b) Kusinagara
(c) Pavapuri
(d) Magadha

Answer: (b)

20. What was the main difference between the Indus Valley Civilization and Vedic Civilization?

(a) Indus Valley Civilization was urban, while the Vedic Civilization was rural.
(b) "Pipal" tree was worshiped in Indus Valley Civilization, while "Bargad" tree was worshiped in Vedic Civilization.
(c) The main emphasis in Indus Valley Civilization was on trade while in the Vedic Age was on religion.
(d) Indus Valley Civilization believed in non-violence while Vedic Civilization had no hard and fast rules about violence.

Answer: (a)

21. All of the following are constituents of RNA molecule except

(a) Adenine
(b) Guanine
(c) Thymine
(d) Uracil

Answer: (c)

22. The father of modern biology is

(a) Aristotle
(b) Darwin
(c) Mendel
(d) Vesalius

Answer: (a)

23. Which of the following seeds will normalize blood sugar level?

(a) Coriander
(b) Mustard
(c) Cumin
(d) Fenugreek

Answer: (d)

24. The point at which solid, liquid and gaseous forms of a substance co-exist is called

(a) sublimation point
(b) distillation point
(c) triple point
(d) melting point

Answer: (c)

25. Which among the following substances is used as a lubricant?

(a) Quartz
(b) Silica
(c) Graphite
(d) Nickel

Answer: (c)

26. The weight of an object will be minimum when it is placed at

(a) The North Pole
(b) The South Pole
(c) The Equator
(d) The center of the Earth

Answer: (d)

27. Earth quake waves travel fastest in

(a) Soil
(b) Molten rock
(c) Water
(d) Flexible rock

Answer: (c)

28. The angle between the geographical meridian and magnetic meridian is called

(a) Angle of dip
(b) Angle of declination
(c) Angle of inclination
(d) None of the above

Answer: (b)

29. What is the currency of Mexico?

(a) Lira
(b) Peso
(c) Mexican dollars
(d) Krones

Answer: (b)

30. The Essar group of companies has been promoted by which family?

(a) Ruias
(b) Ambanis
(c) Goenkas
(d) Kanorias

Answer: (a)

31. One of the following liquor brands is not owned by United Breweries Limited?

(a) Kalyani Black Label
(b) Blue Riband
(c) McDowells
(d) Bagpiper

Answer: (d)

32. Amtrex air conditioners has a technical collaboration with

(a) Sanyo
(b) Mitsubishi
(c) Hitachi
(d) Carrier

Answer: (d)

33. Marlboro Cigarette is owned by

(a) ITC
(b) Godfrey-Philips
(c) Philip Morris
(d) British American Tobacco

Answer: (c)

34. Who is the CEO of Microsoft?

(a) Bill Gates
(b) Paul Allen
(c) Larry Ellison
(d) Steve Ballmer

Answer: (d)

35. Which one of the following is not an Insurance Company?

(a) ICICI Prudential
(b) HDFC Natwest
(c) OM Kotak Mahindra
(d) Birla Sun Life

Answer: (b)

36. What is the currency of Portugal?

(a) Escudo
(b) Guilder
(c) Mark
(d) Schilling

Answer: (a)

37. Which one of the following personalities is not associated with the Indian auto sector?

(a) Suresh Krishna
(b) Venu Srinivasan
(c) Anand Mahindra
(d) Venugopal Dhoot

Answer: (d)

38. Which one of the following companies is not in the area of air-conditioning & refrigeration?

(a) BPL
(b) Thermax
(c) Lloyd
(d) Carrier Aircon

Answer: (c)

39. How many countries are a part of the European union?

(a) 18
(b) 15
(c) 21
(d) 12

Answer: (b)

40. Who is the attorney general of United States of America?

(a) Ashcroft
(b) Powell
(c) Rumsfeld
(d) Cheney

Answer: (a)

Series of General Awareness Questions and Answers