This is part 4 in the series of General Awareness questions and answers for various competitive exams such as CAT & Bank PO exams. We have divided this collection of general awareness questions in a series of 5 articles. Each article has a list of 40 general awareness questions along with their answers. This is the 4th part of the series. You can refer to the links of other parts at the end of this article.

General Awareness Questions for Competitive Exams (Part 4)

This is the fourth part of the series of general awareness questions and answers. Please feel free to share your suggestions about this General Awareness Quiz in the form of comments below.

121. Which advertising agency is behind the setting-up, in 1991, of MICA, India's first college focussed on advertising and communications?

(a) Ogilvy and Mather
(b) Saatchi and Saatchi
(c) Mudra
(d) Hindustan Thomson Associates

Answer: (c)

122. What famous car brand, originally from the former Czechoslovakia, was taken over by Volkswagen in the 1990s?

(a) Skoda
(b) Saab
(c) Piaggio
(d) Volvo

Answer: (a)

123. What is the title of the original BBC TV series on which the Hindi TV series, Kamzor Kadi Kaun, based?

(a) Who wants to be a millionaire?
(b) Treasure mine
(c) Mastermind
(d) The weakest link

Answer: (d)

124. The loyalty program of which company is known as "First Citizen's Club"?

(a) Shopper's Stop
(b) ABN Amro Bank
(c) Taj group of Hotels
(d) Air India

Answer: (a)

125. The tagline "The man with the smooth edge" is found in the ad of which product?

(a) Four Square cigarettes
(b) Gillette Mach 3 shaving system
(c) Palmolive shaving cream
(d) None of these

Answer: (a)

126. Which company has been ranked the 'World's Most Admired Company' in the rankings by Fortune magazine in 2002?

(a) Microsoft
(b) General Electric
(c) IBM
(d) Fedex

Answer: (b)

127. McDonald's, in an unrelated diversification, is planning to set up a chain of hotels. Name the new brand.

(a) Pleasant stay
(b) Golden Arches
(c) McStay
(d) Holidayz

Answer: (b)

128. Which company unsuccessfully launched a soap under the brand Protex in India?

(a) SmithKline Beecham
(b) Hindustan Lever
(c) Reckitt and Colman
(d) Colgate Palmolive

Answer: (d)

129. Calloway, is a leading international brand of

(a) Condoms
(b) Guns
(c) Binoculars
(d) Golf equipment

Answer: (d)

130. Which famous CEO was featured in the endorsement ad for Microsoft XP with the quote, "When I saw Windows XP in action, I was amazed. How did Microsoft get hold of my wishlist?"?

(a) Ratan Tata
(b) Azim Premji
(c) N R Narayana Murthy
(d) Arun Jain

Answer: (c)

131. Which automobile major has made a debut in the Formula One racing circuit in 2002 with its team led by the drivers Allan McNish and Mike Salo?

(a) Honda
(b) Jaguar
(c) Saab
(d) Toyota

Answer: (d)

132. Which famous company started as Asahi Optical in 1919 - before adopting its current name in 1957?

(a) Yashica
(b) Asahi Glasses
(c) Pentax
(d) Nikon

Answer: (c)

133. What brand name was given , in 1924, by the Mayor of Tokyo when he released the first watch produced by Shokosha Watch Company?

(a) Seiko
(b) Citizen
(c) Tissot
(d) None of these

Answer: (b)

134. The advertisement of which product carried the baseline 'Mom said, "Always boil the water". Moms are seldom wrong'

(a) Ion Exchange
(b) Zero B
(c) Ford Ikon
(d) KLM Airline

Answer: (c)

135. Who has authored the latest business best-seller *Big Brands, Big Trouble?

(a) Al Ries
(b) Laura Ries
(c) Naomi
(d) Jack Trout

Answer: (d)

136. Which company owns the famous cigarette brands Charminar and Charms?

(a) Godfrey Philips
(b) Philip Morris
(c) ITC
(d) VST Industries

Answer: (d)

137. What is the name of the instrument used to measure blood pressure?

(a) Barometer
(b) Hygrometer
(c) Hydrometer
(d) Sphygmomanometer

Answer: (d)

138. At what price is the initial public offering of Canara Bank being issued at?

(a) Rs. 15
(b) Rs. 35
(c) Rs. 60
(d) None of these

Answer: (b)

139. Nicolas Leonard Sadi Carnot, the noted French physicist is associated with what branch of study?

(a) Thermodynamics
(b) Sub atomic particle theory
(c) Superconductivity
(d) None of these

Answer: (a)

140. Identify the odd man out

(a) Standard and Poor
(b) Moody's
(c) Forrester
(d) ICRA

Answer: (d)

141. Royal Stag brand of Whisky is owned by

(a) United Breweries
(b) Shaw Wallace and Co
(c) Seagram
(d) Mohan Meakin

Answer: (c)

142. Iodex brand of pain balm is owned by

(a) Smithkline Beecham
(b) Wyeth Laboratories
(c) Glaxo
(d) Dr. Reddy's Laboratories

Answer: (a)

143. Who is the author who created the character Dilbert?

(a) David Scott
(b) Scott Robert
(c) Robert Williams
(d) Scott Adams

Answer: (d)

144. In which year did Mahmud Ghazni first invaded India?

(a) 1220 A.D
(b) 1001 A.D
(c) 1348 A.D
(d) 1196 A.D

Answer: (b)

145. Who invented Parachute?

(a) Leonardo da Vinci
(b) Scanderberg
(c) Sigismund
(d) Van Gogh

Answer: (a)

146. Which of the following countries fought the first of the opium wars?

(a) Russia - China
(b) Britain - Indonesia
(c) China - Britain
(d) Japan - China

Answer: (c)

147. Beech King and Cessna are popular models of:

(a) Cars
(b) Aircrafts
(c) Ships
(d) Transport Vans

Answer: (b)

148. Cash Reserve Ratio ( CRR) and Stautory Liquidity Ratio (SLR ) are terms most closely related to which of the following industries/markets:

(a) Stock Exchange
(b) Banking
(c) Mutual Fund
(d) Income Tax

Answer: (b)

149. Dr. Pepper is a famous brand of:

(a) Iced tea
(b) Peppermint
(c) Soft Drinks
(d) None of these

Answer: (c)

150. Mr. Shiv Nadar is the Chairman of which of the following groups of companies?

(a) Wipro
(b) HCL
(c) Aptech
(d) None of these

Answer: (b)

151. Lloyd's is a world leader in which of the following industries?

(a) Garment
(b) Insurance
(c) Commodity Trading
(d) Banking

Answer: (b)

152. Jeffrey Immelt took over as the CEO from a legend of which US corporate giant?

(a) Oracle
(b) Boeing
(c) General Electric
(d) Federal Express

Answer: (c)

153. The management strategy with the acronym CRM can be expanded as:

(a) Concrete Relationship Management
(b) Customer Relationship Management
(c) Correct Relationship Management
(d) Constructive Relationship Management

Answer: (b)

154. Sudha, Akshata and Rohan are the wife, daughter and son respectively of:

(a) Nandan Nilekani
(b) Swraj Paul
(c) Narayana Murthy
(d) Azim Premji

Answer: (c)

155. Which group owns Crompton Greaves?

(a) Mittals
(b) Ruias
(c) Thapars
(d) Ranas

Answer: (c)

156. Kenwood corporation is a __________ company.

(a) Japanese
(b) American
(c) British
(d) German

Answer: (a)

157. The following brands can be associated with which of the following products? Montecristo, Ramon Allones, Romeo Y Julieta.

(a) Cigarettes
(b) Cigars
(c) Condoms
(d) Liquour

Answer: (b)

158. In 1974, Which US president resigned to avoid impeachment?

(a) Jimmy Carter
(b) John F. Kennedy
(c) Richard Nixon
(d) Ronald Reagan

Answer: (c)

159. Esperanto, invented by the Russian scholar Zamenhof, is an artificial:

(a) Lung
(b) Language
(c) Microscope
(d) Car

Answer: (b)

160. King Hussein was the king of which country?

(a) Egypt
(b) Poland
(c) Iraq
(d) Jordan

Answer: (d)

Series of General Awareness Questions and Answers