Skip to Content

India History Quiz (Part 5) - General Knowledge of Indian History

Part 5 of India History Quiz - General Knowledge Questions (161 to 187) on Indian History. Take the Quiz and improve your overall General knowledge on Indian History.

India History

161. Which Mughal ruler put Abul Fazl to death?
Answer: Jahangir
 
162. How do we know Khuldabad today, the city where Aurangzeb died and was buried?
Answer: Aurangabad
 
163. While delivering his speech in Haripura in 1938, which Congress President suggested the use of the Roman script to write the Hindi language?
Answer: Subhas Chandra Bose
 
164. Dara Shikoh was the eldest son of which Mughal emperor?
Answer: Shah Jahan
 
165. In 1931, which ancestral house did Pandit Motilal Nehru donate to the Indian National Congress, renaming it as ’Swaraj Bhawan’?
Answer: Anand Bhawan
 
166. In which monument was the trial of the nine men accused of the assassination of Mahatma Gandhi held?
Answer: Red Fort
 
167. In which city of India did Qutbuddin Aibak assume supreme power in June 1206?
Answer: Lahore
 
168. Which dynasty succeeded the Khilji to the throne of Delhi in 1290?
Answer: Tughlaq dynasty
 
169. Who led the force of the East India Company in the battle of Plassey in 1757?
Answer: Sir Robert Clive
 
170. What was Emperor Jahangir’s original name?
Answer: Salim
 
171. Which dynasty built the Khajuraho temples?
Answer: Chandelas
 
172. Which traveler accompanied Mahmud of Ghazni to India in A.D. 1030?
Answer: Al Beruni
 
173. Apart from Chittaranjan Das, who else co-founded the Swarajya Party in India?
Answer: Pandit Motilal Nehru
 
174. Which Indian freedom fighter spent his days in Kolkata in 1947, fasting and praying for communal harmony?
Answer: Mahatma Gandhi
 
175. Who founded the slave dynasty in India?
Answer: Qutb-ud-din-Aibak
 
176. Who ruled over Delhi in 1296 A.D.?
Answer: Alauddin Khalji
 
177. Who is supposed to have invited Babar to invade India?
Answer: Daulat khan Lodhi (uncle of Ibrahim Lodhi)
 
178. Who was the last ruler of the Lodhi dynasty?
Answer: Ibrahim Lodhi
 
179. Why was the Dandi march organized?
Answer: To break the salt law of the British government.
 
180. Who was the viceroy of India when Clement Richard Attlee talked about the transfer of power to Indians?
Answer: Lord Wavell
 
181. When did the Shaka era begin in India?
Answer: 78 A.D.
 
182. When did the Gupta era begin in India?
Answer: In 320 A.D., after Chandragupta Maurya of the Maurya dynasty
 
183. What was the title assumed by Harsha when he ascended the throne?
Answer: Shiladitya
 
184. Which British General defeated Hyder Ali and when?
Answer: Sir Eyre Coote, in July 1781
 
185. What was Mahatma Gandhi’s full name?
Answer: Mohandas Karamchand Gandhi
 
186. What does the navy blue wheel that appears on the national flag of India stand for?
Answer: The Wheel of the Law
 
187. Which day was first fixed as Independence Day in India?
Answer: 31 December 1929

Post A Comment

We're glad you have chosen to leave a comment. Please keep in mind that all comments are moderated according to our comment policy, and all links are nofollow. Do not use keywords in the name field. Let's have a personal and meaningful conversation.

Powered by PHPKB Knowledge Base Software