India History Quiz (Part 2) - General Knowledge of Indian History

Part 2 of India History Quiz - General Knowledge Questions on Indian History. Take the Quiz and improve your overall General knowledge on Indian History.

India History

41. When was the East India Company established?
Answer: 1600 A.D.

42. When did India get its membership of the U.N.O.?
Answer: 30 October 1945

43. Who laid the foundation for the establishment of British rule in India?
Answer: Sir Robert Clive

44. Which battle sealed the fate of the French Power in India?
Answer: The battle of Wandiwash fought in January 1760

45. Who was the first Indian to enter the Indian Civil Service?
Answer: Satyendranath Tagore

46. Jawaharlal Nehru wrote ’The Discovery of India’ when he was in prison. What was the name of the prison?
Answer: Ahmednagar Fort

47. What was the name of the Subhas Chandra Bose’s brother who was also a freedom fighter?
Answer: Sarat Chandra Bose

48. Who was the Muslim king who invaded India sixteen times?
Answer: Mahmud of Ghazni

49. In which year did Timur the lame invade India?
Answer.1398 A.D.

50. Which I.C.S. officer wrote ’The Economic History of India’?
Answer: R.C.Dutt

51. Who divided Bengal for the purpose of administration and when?
Answer: Lord Curzon, in 1905

52. What was Emperor Aurangzeb’s full name?
Answer: Muhiyuddin Mohammed Aurangzeb

53. Who established the city was Ahmedabad?
Answer: Ahmed Shah 1

54. Who was the most famous ruler of the Khilji dynasty?
Answer: Allauddin Khilji

55. Who was Rani Padmini?
Answer: Queen of Rana Ratna Simha, the king of Chittaurgarh, Capital of Mewar

56. What was Emperor Babar’s real name?
Answer: Zahiruddin Muhammad

57. What is the meaning of the word, ’Babar’?
Answer: Tiger

58. Where is Vijayasthambha (Victory Pillar) located?
Answer: Chittor Fortress (Chittaurgarh Rajasthan)

59. What was the name of the kingdom that Timur the lame ruled over?
Answer: Samarkhand of Central Asia

60. Who was the Chola king who brought the River Ganga from the North to the South?
Answer: Rajendra Chola

61. What are the names of the two places (now in Pakistan) that show the remains of the Indus Valley Civilization?
Answer: Mohenjo-Daro and Harappa

62. When was the second battle of Panipat fought?
Answer: 1556 A.D.

63. Which Central Minister resigned in protest against the introduction of a bill in the Parliament on the protection of rights to Muslim women?
Answer: Arif Mohammed Khan

64. From where did Mahatma Gandhi Launch his salt Satyagraha?
Answer: From a place called Dandi in South Gujarat

65. Which Indian social reformer fought for the abolition of Sati Pratha?
Answer: Raja Ram Mohan Roy

66. Who was the first British Governor-General of free India?
Answer: Lord Louis Mountbatten

67. Who founded the college that later became the Muslim University at Aligarh?
Answer: Sir Syed Ahmed Khan

68. Which Indian Prime Minister was known as the Man of Peace?
Answer: Lal Bahadur Shastri

69. Who fought the last Anglo-Mysore war against the British?
Answer: Tipu Sultan

70. Who was the Muslim king infatuated with the beauty of Rani Padmini?
Answer: Allauddin Khilji

71. Who founded the city of Calcutta (now Kolkata)?
Answer: Job Charnock

72. Who said, "I have lost my kingdom for a handful of maize" after the victory of Marwar?
Answer: Sher Shah Suri

73. In the battle of Plassey, who was the head of the English armed forces?
Answer: Sir Robert Clive

74. Who took away the Kohinoor diamond from India?
Answer: Nadir Shah

75. What innovation in administration did the Cholas introduce?
Answer: Local Self Government

76. Why is the Gupta era Known as the Golden Age?
Answer: Because there was the all-round prosperity

77. Who was the first Muslim to invade India?
Answer: Muhammad bin Qasim

78. Which Kushan invader established the Saki era in India?
Answer: Kanishka, the greatest of the kings of the Kushan dynasty through inheritance and conquest

79. What was the old name of Agra?
Answer: Akbarabad

80. In which year did Mahmud of Ghazni loot the Somnath temple?
Answer: 1025 A.D.

Post A Comment

We're glad you have chosen to leave a comment. Please keep in mind that all comments are moderated according to our comment policy, and all links are nofollow. Do not use keywords in the name field. Let's have a personal and meaningful conversation.

Powered by PHPKB (Knowledge Base Software)

© Copyright 2019, KnowledgePublisher.com. All rights reserved.