Sports Quiz (Part 3) - General Knowledge Questions and Answers

1. Which batsman started his international cricketing career at the age of 16?

  1. Suresh Raina
  2. Sachin Tendulkar
  3. Piyush Chawla
  4. Rahul Dravid

Answer: Option B

Explanation: Sachin Tendulkar made his debut in Pakistan when he was only 16 in 1989.

2. How many wickets did Yograj Singh take in his 1st ODI match?

  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 3

Answer: Option B

Explanation: Yograj Singh was a bowler, but his son Yuvraj Singh, also nicknamed as Yuvi, turned out to be a smashing batsman.

3. Who made his Test debut along with Salil Ankola in the same match?

  1. Rahul Dravid
  2. Sachin Tendulkar
  3. Kapil Dev
  4. Mohinder Amarnath

Answer: Option B

Explanation: Sunil Gavaskar has always been a source of inspiration for Sachin Tendulkar.

4. What is the middle name of Rahul Dravid?

  1. Naren
  2. Sharad
  3. Srivastava
  4. Shyam

Answer: Option B

Explanation: Full name, Rahul Sharad Dravid. Born, 11 January 1973 (1973-01-11).

5. What is the middle name of Akash Chopra, a Delhi batsman?

  1. Mohanlal
  2. Shyamlal
  3. Amarnath
  4. Chotaram

Answer: Option B

Explanation: He is from Agra, the home of the Taj Mahal.

6. Where did India play its 1st one day international cricket match?

  1. Lords
  2. Headingley
  3. Taunton
  4. The Oval

Answer: Option B

Explanation: India lost the match by four wickets on 13-07-1974. Brijesh Patel (82) was the top scorer.

7. When did Sachin Tendulkar made his Test debut?

  1. 1986
  2. 1991
  3. 1990
  4. 1989

Answer: Option D

Explanation: It was against Pakistan - the now famous saying - "go home and drink milk" was made against him!

8. Who was named India's Cricketer of the Century by Wisden?

  1. Anil Kumble
  2. Sachin Tendulkar
  3. Kapil Dev
  4. Sunil Gavaskar

Answer: Option C

Explanation: Well life can churn some amazing ironies - some years ago, Kapil was charged for match fixing (and exonerated).

9. What were the bowling figures for Irfan Pathan on his ODI debut? The answer is in this form : Overs - Maidens - Runs given - Wickets taken.

  1. 10 - 0 - 60 - 6
  2. 10 - 0 - 61 - 0
  3. 9 - 1 - 38 - 3
  4. 5 - 2 - 13 - 4

Answer: Option B

Explanation: The man of the match was given to Andrew Symonds of Australia for his splendid batting performance of 88 runs and bowling performance taking 2 wickets that led their team to victory.

10. What was Sachin Tendulkar's average when he made his first thousand runs in ODIs?

  1. 35.83
  2. 22.92
  3. 43.87
  4. 42.86

Answer: Option A

Explanation: He got his 1000th run against Zimbabwe in 1992

11. Farokh Engineer played his last Test match at his home ground. Where did he play his last Test match?

  1. Delhi
  2. Calcutta
  3. Hyderabad
  4. Mumbai

Answer: Option D

Explanation: The major teams he played throughout his career other than Indian team are Lancashire and Mumbai. His last Test was in 1975.

12. Syed Kirmani made his ODI debut in 1976 against New Zealand as a wicketkeeper. How many runs did India make in that match?

  1. 254 all out
  2. 222/9
  3. 219/5
  4. 154 all out

Answer: Option D

Explanation: The Man of the Match was RO Collinge of New Zealand.

13. How many wickets Kapil Dev had taken in Test matches when he retired?

  1. 450
  2. 430
  3. 435
  4. 434

Answer: Option D

Explanation: Kapil Dev was the greatest pace bowler India had produced, and their greatest fast-bowling all-rounder.

14. The highest first wicket partnership in Test Match Cricket was between two Indians: one is V.Mankad, who is the other?

  1. Subhash Gupte
  2. Sunil Gavaskar
  3. Pankaj Roy
  4. Chetan Chauhan

Answer: Option C

15. What is the middle name of Deep Dasgupta?

  1. Karan
  2. Jogan
  3. Chandar
  4. Biplab

Answer: Option D

Explanation: He was born on 7th June 1977.

16. Who was named Wisden Cricketer of the Year in 2000?

  1. Rahul Dravid
  2. Sourav Ganguly
  3. Sachin Tendulkar
  4. Yuvraj Singh

Answer: Option A

Explanation: Rahul Dravid was nicknamed, 'The Wall'.

17. What is the middle name of the world class batsman Sachin Tendulkar?

  1. Rohan
  2. Ramesh
  3. Rahul
  4. Ravi

Answer: Option B

Explanation: Sachin was born on 24th April 1973. The dream day for Indian cricket.

18. Which Indian batsman made his ODI debut in the same match in which Kapil Dev did his ODI debut?

  1. Mohammad Azharuddin
  2. Surinder Amarnath
  3. Sachin Tendulkar
  4. Navjot Sidhu

Answer: Option B

Explanation: In that match, not only Kapil Dev and Surinder Amarnath made their ODI debuts but also Chetan Chauhan played his debut match.

19. Against which team did Rahul Dravid made his ODI debut?

  1. Kenya
  2. Pakistan
  3. Sri Lanka
  4. Australia

Answer: Option C

Explanation: Rahul Dravid played his first ODI against Sri Lanka on 3 April 1996 at The Padang, Singapore for the second match of Singapore cup 1995/96. He scored only 3 runs, but took 2 catches. India won the match by 12 runs.

20. What is the middle name of the Ajit Agarkar, a top class all rounder?

  1. Karan
  2. Bhalchandra
  3. Dalmiya
  4. Rohan

Answer: Option B

Explanation: Ajit Agarkar was born on 4th December 1977.

21. Rahul Dravid also made Test debut along with Sourav Ganguly in the same match. He scored 95 runs. How many fours did he hit in that innings of 95 runs?

  1. 6
  2. 10
  3. 5
  4. 7

Answer: Option A

Explanation: The match was drawn.

22. Javagal Srinath took no wicket in his last ODI match.What were his bowling figures in that match? Format : Overs bowled - Maidens - Runs given - Wickets taken

  1. 7 - 0 - 67 - 0
  2. 10 - 0 - 87 - 0
  3. 10 - 0 - 57 - 0
  4. 7 - 0 - 39 - 0

Answer: Option B

Explanation: Javagal Srinath played his last ODI match against Australia in the World Cup 2003.

23. Where did Yuvraj Singh make his ODI debut?

  1. Nairobi, Kenya
  2. Mumbai, India
  3. London, England
  4. Lahore, Pakistan

Answer: Option A

Explanation: That was the ICC knockout in 2000/01 in the first preliminary quarterfinal match against Kenya on October 3, 2000. Yuvraj did not bat in the match. India won the match by 8 wickets.

24. How many wickets did Zaheer Khan pick up in his ODI debut?

  1. 0
  2. 3
  3. 5
  4. 2

Answer: Option B

Explanation: Zaheer played his first match against Kenya on October 3, 2000. And he bowled extremely good. His figure was 10-0-48-3.

25. Who was named as the ICC Emerging Player of the Year 2004?

  1. Piyush Chawla
  2. Gautam Gambhir
  3. Irfan Pathan
  4. Suresh Raina

Answer: Option C

Explanation: Irfan Pathan also plays for Baroda and Middlesex.

Post A Comment

We're glad you have chosen to leave a comment. Please keep in mind that all comments are moderated according to our comment policy, and all links are nofollow. Do not use keywords in the name field. Let's have a personal and meaningful conversation.

Powered by PHPKB (Knowledge Base Software)

© Copyright 2019, KnowledgePublisher.com. All rights reserved.