General Awareness Questions & Answers (Part 2)

This is 2nd part in the series of General Awareness questions and answers for various competitive exams such as CAT & Bank PO exams. We have divided this collection of general awareness questions in a series of 5 articles. Each article has a list of 40 general awareness questions along with their answers. This is the 2nd part of the series. You can refer to the links of other parts at the end of this article.

General Awareness Questions & Answers

This is the second part of the series of 40 general awareness questions and answers. Please feel free to share your suggestions about this General Awareness Quiz in the form of comments.

41. When was the generic domain name (Top Level Domain - TLD) .com introduced?

(a) 1989
(b) 1985
(c) 1994
(d) 1991

Answer: (b)

42. Who is the prime minister of Israel?

(a) Benajamin Netanyahu
(b) Ariel Sharon
(c) Shaul Mofaz
(d) Goldamyer

Answer: (b)

43. What was the significant about the purchase of a kilo of lychees on the French island of Reunion, located in the Indian Ocean?

(a) They were the first lot of lychees exported from India.
(b) It was the first official purchase using the new currency Euro.
(c) It was done by to commemorate the release of the new France with Princess Diana's image on it.
(d) None of these

Answer: (b)

44. Which brand had the highest number of Web searches in 2001?

(a) Google
(b) Marlboro
(c) Intel
(d) Play Station

Answer: (d)

45. What is common to all of the following names - Eduardo Camano, Adolfo Rodriguez Saa, Ramon Puerta and Fernando de la Rua?

(a) They were all former Presidents of Argentina.
(b) They are the dreaded drug lords of South America
(c) They own together 70% of the world's Silver mines.
(d) None of these

Answer: (a)

46. The video game system 'Xbox' is a product of

(a) Sega
(b) Sony
(c) Intel
(d) Microsoft

Answer: (d)

47. It was acknowledged as the second-most dangerous computer virus in history, after the Love Bug virus. What is the name this virus that struck in 2001?

(a) Melissa
(b) Code Red
(c) C-Brain
(d) Major Domo

Answer: (b)

48. What does the letters XP stand for in the product Microsoft XP?

(a) Extended product
(b) Extra Pampering
(c) Experience
(d) Entry level product

Answer: (c)

49. Which business and media tycoon won the elections to become 'Head of State' in Italy amidst widespread clouds of scandal?

(a) Guillani Giovanni
(b) Joe Pacci
(c) Antonio Machiaveli
(d) Silvio Berusconi

Answer: (d)

50. Which city is hosting the 14th Asian Games in 2004?

(a) Manila
(b) Busan
(c) Beijing
(d) Bangkok

Answer: (b)

51. Under what name is MTNL marketing its GSM based mobile telephony?

(a) Swarna
(b) Dolphin
(c) Speed
(d) Vayu

Answer: (b)

52. What is the name of the branded petrol with cleansing additives that is being marketed by HPCL?

(a) Power
(b) Premium
(c) Speed
(d) Clean X

Answer: (a)

53. Under what name MTNL marketed its CDMA based WLL service in Mumbai and Delhi?

(a) Dolphin
(b) Swarna
(c) Garuda
(d) Seema

Answer: (c)

54. To which business group did the Ambanis (Reliance Group) sell their holding in L&T (Larsen and Toubro)?

(a) RP Goenka's
(b) A V Birla
(c) Kanorias
(d) Mittals

Answer: (b)

55. Name the brand that was launched and promoted by a famous father-son duo.

(a) ICICI Credit cards
(b) Parker Beta
(c) Maruti Versa
(d) All of these.

Answer: (c)

56. What is the sub brand of the new car that Toyota is launching in India?

(a) Accord
(b) Jupiter
(c) C Planet
(d) Camry

Answer: (d)

57. With which brand would you identify the famous advertising slogan 'Think Different'?

(a) Apple
(b) IBM
(c) Wipro
(d) None of these

Answer: (a)

58. Which country is the company Nestle headquartered?

(a) Sweden
(b) Switzerland
(c) The Netherlands
(d) Luxemburg

Answer: (b)

59. What is the brand name of the range of shoes and apparel for children under the age of five, that Reebok plans to introduce shortly?

(a) Weebok
(b) Kids
(c) Kidsport
(d) Tyke

Answer: (a)

60. Which multinational packaged food company has an equity stake in Britannia?

(a) Danone
(b) Heinz
(c) Frito Lays
(d) Schweppes

Answer: (a)

61. Who is the chairperson of Bharti Group?

(a) Raj Mittal
(b) Alok Mittal
(c) Sunil Mittal
(d) Raman Mittal

Answer: (c)

62. Which billionaire businessman has been elected Mayor of New York, replacing the popular Rudy Giuliani?

(a) William Clay Ford
(b) Larry Ellison
(c) James Walton
(d) Michael Bloomberg

Answer: (d)

63. Which insurance company, launched recently in India, will be using cartoon character 'Snoopy' in its advertising?

(a) Aviva
(b) HDFC Standard
(c) MetLife
(d) Sun Life

Answer: (c)

64. Which is the home country of the famous design firm IKEA?

(a) Finland
(b) Sweden
(c) Switzerland
(d) Denmark

Answer: (b)

65. "One world. One family. One festival" is the slogan used in advertising of ______?

(a) Chinese New year
(b) Hong Kong's annual shopping festival
(c) Dubai shopping festival
(d) None of these

Answer: (c)

66. Which companies' chips power more than 60% of the world's cell phones?

(a) Nokia
(b) Intel
(c) Motorola
(d) Texas Instruments

Answer: (d)

67. Who is the famous author of the book What they don't teach you at Harvard Business School?

(a) Stephen R Covey
(b) Mack McCormack
(c) John Love
(d) None of these

Answer: (b)

68. Who is the RBI governor?

(a) Venkatraman
(b) Brijesh Mishra
(c) Ranjith Sau
(d) Bimal Jalan

Answer: (d)

69. Who is the Vice President of United States?

(a) Al Gore
(b) Rumsfeld
(c) Powell
(d) Cheney

Answer: (d)

70. Which is the leading international audit firm that is facing serious charges on account of lapse in accounting practices?

(a) Ferguson
(b) PWH
(c) Arthur Andersen
(d) KPMG

Answer: (c)

71. Which family owns the Hero group of companies?

(a) Munjals
(b) Mansingh
(c) Firodias
(d) Hindujas

Answer: (a)

72. Who led the "Ocean to Sky" expedition that traveled along the River Ganges to its source?

(a) Sir Edmund Hillary
(b) Tenzing Norgay
(c) Chris Bonington
(d) Doug Scott

Answer: (a)

73. Hero Global is a venture promoted by the Munjal group for what purpose?

(a) to market Hero Honda two wheelers in the overseas market.
(b) to sell Hero bicycles in the overseas market.
(c) to build a automobile design lab of international repute.
(d) to set up company owned dealer network in India.

Answer: (c)

74. J.D. Power is a name associated with ______

(a) an independent power producing company in New Delhi.
(b) a power plant equipment manufacturing company.
(c) a automotive battery manufacturing company.
(d) an automobile customer survey organization.

Answer: (d)

75. What does ICANN stand for?

(a) Internet Corporation for Assigned Names and Numbers
(b) International Center for Agro Nutrients and Nourishment
(c) Indian Council for Algorithm, Numbers and Notions.
(d) International council for Approved Names and Numbers.

Answer: (a)

76. "Connecting People," is the by line of which company

(a) Philips
(b) Motorola
(c) Ericsson
(d) Nokia

Answer: (d)

77. Which founding father pioneered the idea of a national bank?

(a) Hamilton
(b) Jefferson
(c) Washington
(d) Adams

Answer: (a)

78. Who was Karl Marx's main collaborator on his famous works?

(a) V I Lenin
(b) Max Weber
(c) Frederick Engels
(d) Joseph Stalin

Answer: (c)

79. Which of the following foreign partner / collaborator pair is not Correct?

(a) HTA; J.Walter Thomson
(b) Chaitra; Leo Burnett
(c) O and M; WPP Group
(d) Mudra; DMB&B

Answer: (d)

80. Hewlett Packard, the famous Computer company is named after

(a) Its promoters, Hewlett and Packard
(b) The city in which they commenced their operation initially
(c) The street in which their first office was located.
(d) None of these

Answer: (a)

Series of General Awareness Questions and Answers

Post A Comment

We're glad you have chosen to leave a comment. Please keep in mind that all comments are moderated according to our comment policy, and all links are nofollow. Do not use keywords in the name field. Let's have a personal and meaningful conversation.

Powered by PHPKB (Knowledge Base Software)

© Copyright 2019, KnowledgePublisher.com. All rights reserved.