SBI Clerk Exam - General Awareness Solved Question Paper

1. Which of the following Departments of the Govt. of India is helping banks in disbursement of rural credit by the bank?

(A) Railways
(B) State Road Transports
(C) Post and Telegraph
(D) Ministry of Health
(E) None of these

Answer: (E)

2. Which of the following organization/agencies has established a fund known as "investor production fund"?

(A) SEBI
(B) NABARD
(C) Bombay stock exchange
(D) AMFI
(E) None of these

Answer: (C)

3. Who amongst the following is the Head of the RBI at present?

(A) Mr. M.V.Kamath
(B) Mr. Y.V.Reddy
(C) Mr. N.R.Narayanmurthy
(D) Mr. O.P.Bhatt
(E) None of these

Answer: (B)

4. Majority of rural people still prefers to go to which of the following for their credit needs?

(A) Money lenders
(B) Foreign Bankers
(C) NABARD
(D) RBI
(E) None of these
Answer: (A)
5. India has different categories of commercial banks. Which of the following is NOT one of such categories?

(A) Private Banks
(B) Commodities Banks
(C) Nationalized Banks
(D) Cooperative Banks
(E) Foreign Banks

Answer: (B)

6. Which of the following types of Banks are allowed to operate foreign currency accounts?

(1) Foreign Banks
(2) Regional Rural Banks
(3) Nationalized Banks

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

Answer: (C)

7. Which of the following countries does not play International Cricket?

(A) Russia
(B) England
(C) South Africa
(D) Pakistan
(E) India

Answer: (A)

8. The money which Govt. of India spends on the development of infrastructure in country comes from which of the following sources?

(1) Loan from World Bank/ADB etc
(2) Taxws collected from the people
(3) Loan from the RBI

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3

Answer: (E)

9. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) recently imposed a restriction on money flow in equity through ’P Notes’. What is the full form of ’P Notes’?

(A) Permanent Notes
(B) Purchase Notes
(C) Participatory-Notes
(D) Private Notes
(E) None of these

Answer: (C)

10. Who amongst the following was the captain of the Indian cricket team who won the Twenty-20 World Cup in 2007?

(A) Yuvraj Singh
(B) M.S. Dhoni
(C) Rahul Dravid
(D) Saurav Ganguly
(E) None of these

Answer: (B)

11. Many times we read in financial news paper about ’FII’. What is the full form of "FII"?

(A) Final Investment in India
(B) Foreign Investment in India
(C) Formal Investment in India
(D) Fair Institutional Investment
(E) Foreign Institutional Investment

Answer: (E)

12. Benazir Bhutto was associated with which of the following political parties?

(A) Muslim League
(B) Pakistan People’s Party
(C) Pakistan National Congress
(D) Islamic Movement of Pakistan
(E) None of these

Answer: (B)

13. One of the former prime ministers of which of the following countries was detained in house arrest for a short period after his/her returns from a long exile?

(A) Germany
(B) France
(C) Pakistan
(D) Brazil
(E) None of these

Answer: (C)

14. Who amongst the following leaders from USA visited Israel and Palestinian West Bank so that a solution to the Israel and Palestinian problem can be worked out?

(A) George Bush
(B) Al Gore
(C) Bill Clinton
(D) Condoleezza Rice
(E) None of these

Answer: (A)

15. Justine Henin won the women’s singles US Open Tennis Championship 2007 after defeating -

(A) Swetlana Kuznetsova
(B) Sania Mirza
(C) Dinara Safina
(D) Mathalie Dechy
(E) None of these

Answer: (A)

16. As reported in papers the UN World Food Programmes stopped distributing food in Mogadishu Town after its local head was abducted by the Govt. soldiers of the country. Mogadishu is the capital town of which country?

(A) Tanzania
(B) Turkey
(C) Cuba
(D) Libya
(E) Somalia

Answer: (E)

17. The financial markets of which of the following countries were badly affected by sub-prime crisis?

(A) Russia
(B) Brazil
(C) UK
(D) USA
(E)None of these

Answer: (D)

18. Which of the following countries in the world is the biggest consumer of gold?

(A) USA
(B) Bangladesh
(C) Russia
(D) India
(E) None of these

Answer: (D)

19. Which of the following countries is not happy with the USA’s decision to award a congressional Medal to Dalai Lama of Tibet?

(A) India
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Myanmar
(E) China

Answer: (E)

20. Which of the following countries recently decided to launch a military action in Northern Iraq where many Kurdish PKK fighters are based and they are killed people from that country?

(A) India
(B) Afghanistan
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) Turkey

Answer: (E)

21. Dr. Manmohan Singh called George Bush to explain the difficulties he is having in implementing agreements related with which of the following with USA?

(A) Supply of sugar
(B) Civilian nuclear Co-operation
(C) Purchase of fighter planes
(D) Purchase of Gas / Petroleum
(E) None of these

Answer: (B)

22. Which of the following countries is facing a problem of strike by the workers of the transport, electricity and gas companies as the present govt. of the country has decided to end the pension to these workers?

(A) USA
(B) France
(C) China
(D) Nepal
(E) None of these

Answer: (B)

23. Who amongst the following is the Secretary General of UNO?

(A) Al Gore
(B) Shashi Tharoor
(C) Gordon Drown
(D) Hugo Chavez
(E) None of these

Answer: (E)

24. The "Orange Coalition Govt." was formed once again in which of the following countries?

(A) Russia
(B) Ukraine
(C) France
(D) Germany
(E) None of these

Answer: (B)

25. Which of the following countries is NOT elected by the UN general assembly on the non-payment seats of UN Security Council w.e.f. January 2008?

(A) Libya
(B) Vietnam
(C) Croatia
(D) Costa Rica
(E) Pakistan

Answer: (E)

26. The Govt. of India put a ban on export of which of the following commodities at the price below the price of the same in domestic market?

(A) Steel
(B) Chemical Fertilizer
(C) Pharma Products
(D) Electronic Goods
(E) None of these

Answer: (E)

27. India launched which of the following Satellites in September 2007?

(A) EDUSAT
(B) MATSAT
(C) CROSAT-IIB
(D) INSAT-4CR
(E) None of these

Answer: (D)

28. As per the recent agreement between India and one of other country the Indian Rupee can be easily swapped with -

(A) Tak
(B) Rial
(C) Kyat
(D) Yen
(E) Rubbel

Answer: (E)

29. India won the ONGC Cup Football Tournament 2007 by beating -

(A) Syria
(B) Pakistan
(C) Britain
(D) France
(E) None of these

Answer: (A)

30. Abdullah Gul’s name was in news recently as he has taken over as the president of -

(A) Turkey
(B) Sudan
(C) Afghanistan
(D) Pakistan
(E) None of these

Answer: (A)

31. Hem Dutta who was honoured by the prestigious Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 2007 is a famous -

(A) Author
(B) Social Activist
(C) Player
(D) Film Producer
(E) Scientist

Answer: (B)

32. Who amongst the following is selected for Basava Award (2006-07) by the Karnataka Government?

(A) Dr. Manmohan Singh
(B) A.P.J. Abdul Kalam
(C) Sonia Gandhi
(D) Pratibha Patil
(E) None of these

Answer: (B)

33. Asia Pacific Economic Business meet was organized in September 2007 in -

(A) New Delhi
(B) Beijing
(C) Tokyo
(D) London
(E) Sydney

Answer: (E)

34. The World Athletics Championship-2007 was organized in -

(A) Beijing
(B) New Delhi
(C) Osaka
(D) Dhaka
(E) London

Answer: (C)

35. Who amongst the following was the captain of the Indian Hockey Team who won Asia Cup 2007 held in Chennai?

(A) Baichung Bhutia
(B) Dilip Tirkey
(C) Pankaj Advani
(D) Manavjeet Singh Sandhu
(E) None of these

Answer: (E)

36. Which of the following is a Public Sector Unit?

(A) TCS
(B) ICICI Bank
(C) TESCO
(D) BHEL
(E) All of these

Answer: (D)

37. India’s foreign exchange reserve declined sharply in recent past. What was the main reason for the same?

(A) Heavy demand of the same by foreign tourists
(B) Import of Wheat from Pakistan and South Korea
(C) Appreciation of Rupee Value
(D) Instability in coalition Govt. in centre
(E) None of these

Answer: (C)

38. Sinzo Abe who was on visit to India in recent past is the -

(A) Prime Minister of South Korea
(B) Prime Minister of North Korea
(C) Prime Minister of Japan
(D) President of South Korea
(E) None of these

Answer: (C)

39. Asafa Powel who created a new world record in 100 metres race is a citizen of -

(A) Jamaica
(B) South Africa
(C) India
(D) USA
(E) South Korea

Answer: (A)

40. Who amongst the following got third position in long Jump event of the Bayer International Athletics held in Germany in 2007?

(A) Shiny Wilson
(B) Anju Bobby George
(C) Neha Sanwal
(D) Prajakta Sawant
(E) None of these

Answer: (B)

  1. It is really helpful to me as I got knowledge of SBI clerical exam. I hope this will help me in my exam.

Post A Comment

We're glad you have chosen to leave a comment. Please keep in mind that all comments are moderated according to our comment policy, and all links are nofollow. Do not use keywords in the name field. Let's have a personal and meaningful conversation.

Powered by PHPKB (Knowledge Base Software)

© Copyright 2019, KnowledgePublisher.com. All rights reserved.