Part 5 of India History Quiz - General Knowledge Questions (161 to 187) on Indian History. Take the Quiz and improve your overall General knowledge on Indian History.

India History

161. Which Mughal ruler put Abul Fazl to death?
Answer: Jahangir

162. How do we know Khuldabad today, the city where Aurangzeb died and was buried?
Answer: Aurangabad

163. While delivering his speech in Haripuri in 1938, which Congress President suggested the use of the Roman script to write the Hindi language?
Answer: Subhas Chandra Bose

164. Dara Shikoh was the eldest son of which Mughal emperor?
Answer: Shah Jahan

165. In 1931, which ancestral house did Pandit Motilal Nehru donate to the Indian National Congress, renaming it as 'Swaraj Bhawan'?
Answer: Anand Bhawan

166. In which monument was the trial of the nine men accused of the assassination of Mahatma Gandhi held?
Answer: Red Fort

167. In which city of India did Qutbuddin Aibak assume supreme power in June 1206?
Answer: Lahore

168. Which dynasty succeeded the Khilji's to the throne of Delhi in 1290?
Answer: Tughlaq dynasty

169. Who led the force of the East India Company in the battle of Plassey in 1757?
Answer: Sir Robert Clive

170. What was Emperor Jahangir's original name?
Answer: Salim

171. Which dynasty built the Khajuraho temples?
Answer: Chandelas

172. Which traveller accompanied Mahmud of Ghazni to India in A.D. 1030?
Answer: Al Beruni

173. Apart from Chittaranjan Das, who else co-founded the Swarajya Party in India?
Answer: Pandit Motilal Nehru

174. Which Indian freedom fighter spent his days in Kolkata in 1947, fasting and praying for communal harmony?
Answer: Mahatma Gandhi

175. Who founded the slave dynasty in India?
Answer: Qutb-ud-din-Aibak

176. Who ruled over Delhi in 1296 A.D.?
Answer: Ala-ud-din Khilji

177. Who is supposed to have invited Babar to invade India?
Answer: Daulat khan Lodhi (uncle of lbrahim Lodhi)

178. Who was the last ruler of the Lodhi dynasty?
Answer: Ibrahim Lodhi

179. Why was the Dandi march organized?
Answer: To break the salt law of the British government.

180. Who was the viceroy of India when Clement Richard Attlee talked about transfer of power to Indians?
Answer: Lord Wavell

181. When did the Shaka era begin in India?
Answer: 78 A.D.

182. When did the Gupta era begin in India?
Answer: In 320 A.D., after Chandragupta Maurya of the Maurya dynasty

183. What was the title assumed by Harsha when he ascended the throne?
Answer: Shiladitya

184. Which British General defeated Hyder Ali and when?
Answer: Sir Eyre Coote, in July 1781

185. What was Mahatma Gandhi's full name?
Answer: Mohandas Karamchand Gandhi

186. What does the navy blue wheel that appears on the national flag of India stand for?
Answer: The Wheel of the Law

187. Which day was first fixed as the Independence Day in India?
Answer: 31 December 1929