India History Quiz (Part 1) - General Knowledge of Indian History

1. Who was the first Mughal Emperor of India?
Answer:  Babar

2. Who was the last Mughal Emperor of India?
Answer: Bahadur Shah Zafar

3. Who said, "Give me blood and I will give you freedom"?
Answer: Netaji Subhas Chandra Bose

4. What is the minimum age required for becoming the Prime Minister of India?
Answer: 25 years

5. To which State of India do the people speaking Khasi and Garo dialects belong?
Answer: Meghalaya

6. Who was the founder-editor of the Marathi daily newspaper, "kesari", during the Indian freedom struggle?
Answer: Bal Gangadhar Tilak

7. Who said, "Swaraj is my birthright and I shall have it"?
Answer: Bal Gangadhar Tilak

8. Who discovered the sea route to India and when?
Answer: Vasco-da-Gama; 1498 A.D.

9. What was the capital of Mysore during the rule of Tipu Sultan?
Answer: Srirangapatnam

10. In which years was the battle of Talikota fought?
Answer: 1565 A.D.

11. Who was the first Governor-General of Bengal under the rule of the East India Company?
Answer: Warren Hastings

12. Who was the last Governor-General of India?
Answer: C. Rajagopalachari

13. When was the Panchayati Raj system introduced in India?
Answer: 1950

14. Where was the first session of the Indian National Congress held?
Answer: Mumbai

15. During whose reign did Sir Thomas Roe visit India?
Answer: Jahangir

16. During whose reign did the Moorish traveller "Ibn Batuta" visit india?
Answer: Muhammad-bin-Tughlaq

17. Who presides over the joint session of Parliament in India?
Answer: Speaker of the Lok Sabha

18. Which Governor-General introduced the English system of education in India?
Answer: Lord William Bentick

19. The famous peacock throne originally belonged to which king of India and who later occupied it?
Answer: Shah Jahan; Nadir Shah occupied it

20. When did Sikkim become a full-fledged State of the Indian Union?
Answer: 26 April 1975

21. During 321 B.C to 298 B.C., a competent king ruled India. What was his name?
Answer: Chandragupta Maurya

22. When was the first battle of Panipat fought?
Answer: 1526 A.D.

23. When was the Indian constitution adopted and when did it come into force?
Answer: Adopted: 26 November 1949; in force: 26 January 1950

24. What form of Government does India have?
Answer: Sovereign, Democratic

25. When and where was the Indian national anthem, ’Jana-Gana-Mana’, first sung?
Answer: Kolkata (then Calcutta), December 1911

26. When was the city of Calcutta (now Kolkata) founded?
Answer: 1690 A.D

27. What was the capital of King Vikramaditya’s kingdom?
Answer: Ujjain

28. Pulakeshin II was the famous king of which dynasty?
Answer: The Chalukya Dynasty

29. Who built the city of Fatehpur Sikri?
Answer: Akbar

30. Who built the Red Fort in Delhi?
Answer: Shah Jahan

31. Who was the first viceroy of India?
Answer: Earl Charles Jhon Canning

32. Who is regarded as the architect of the Indian Constitution?
Answer: Babasaheb Dr. Bhim Rao Ambedkar

33.  In the Battle of Panipat in 1761, who defeated whom?
Answer: The Afghans defeated the Marathas

34. Who is regarded as the ’Iron Man of India’?
Answer: Sardar Vallabh Bhai Patel

35. What words are inscribed in the Devanagari script below the National Emblem of India?
Answer: Satyameva Jayathe

36. Who established the Servants of India Society?
Answer: Gopal Krishna Gokhale

37. Which leader of Tamil Nadu was arrested for burning the pages of the Indian Constitution?
Answer: M. Karunanidhi

38. Who started the Home Rule Movement?
Answer: Dr Annie Besant

39. Who was the first Muslim to be elected President of the Indian National Congress?
Answer: Badruddin Tyabji

40. What was the name of the doctrine adopted by Lord Dalhousie to annexe the Indian States?
Answer: Doctrine of Lapse

Post A Comment

We're glad you have chosen to leave a comment. Please keep in mind that all comments are moderated according to our comment policy, and all links are nofollow. Do not use keywords in the name field. Let's have a personal and meaningful conversation.

Powered by PHPKB (Knowledge Base Software)

© Copyright 2019, KnowledgePublisher.com. All rights reserved.