General Knowledge Quiz Questions & Answers for Competitions

1. The creator of Sherlock Holmes’ was

  1. Shakespeare
  2. Dr. Watson
  3. Ian Fleming
  4. Arthur Conan Doyle
Answer: (d)

2. Which of the following is not written by Munshi Premchand?

  1. Gaban
  2. Godan
  3. Mansarovar
  4. Guide
Answer: (c)

3. The Parliament of Afghanistan is

  1. Senate
  2. Majlis
  3. Shora
  4. National Assembly
Answer: (c)

4. Amnesty International has its headquarters at

  1. New York
  2. London (NDA
  3. Washington
  4. Berlin
Answer: (b)

5. Who was the first Secretary General of UNO?

  1. U. Thant
  2. Trygve Lie
  3. Kurtt Waldheim
  4. Dag Hamarskjoeld
Answer: (b)

6. Which is the first multipurpose project of India?

  1. Damodar Valley Project
  2. Rihand Project
  3. Bhakra Nangal Project
  4. Hirakund Project
Answer: (a)

7. Where is ’The International Rice Research Institute’ located?

  1. Malaysia
  2. Thailand
  3. Indonesia
  4. Philippines
Answer: (d)

8. The Yellow Stone National Park is in

  1. U. S. A.
  2. France
  3. China
  4. Maldives
Answer: (a)

9. World Resources Institute is located at

  1. Oslo
  2. Brussels
  3. New York
  4. None of these
Answer: (d)

10. Which of the following cities was known earlier as Pearl of the Antiles?

  1. Mumbai
  2. Cuba
  3. Manila
  4. Shanghai
Answer: (b)

11. The famous Sphinx is located at

  1. Saudi Arabia
  2. Egypt
  3. Italy
  4. Thailand
Answer: (b)

12. First Olympic games were held in

  1. 776 B. C.
  2. 798 B. C.
  3. 876 B. C.
  4. 898 B. C.
Answer: (a)

13. With which sport the term ’Caddie’ is associated?

  1. Polo
  2. Golf
  3. Bridge
  4. Billiards
Answer: (b)

14. India first took part of the Olympic Games in the year

  1. 1920
  2. 1928
  3. 1972
  4. 1974
Answer: (a)

15. R. K. Laxman is a renowned

  1. Journalist
  2. Writer
  3. Cartoonist
  4. None of these
Answer: (c)

16. Which of the following animals was not native to India?

  1. Elephant
  2. Horse
  3. Rhinoceros
  4. Tiger
Answer: (b)

17. Which of the following states is highly flood prone as well as drought prone?

  1. West Bengal
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Bihar
Answer: (d)

18. Which one of the following is known as the "Manchester of India"?

  1. Ahmedabad
  2. Sholapur
  3. Coimbator
  4. Mumbai
Answer: (a)

19. In which city the telephone instruments manufactured?

  1. Hyderabad
  2. Chennai
  3. Bangalore
  4. Patna
Answer: (c)

20. The largest coal producing state in India is

  1. Jharkhand
  2. West Bengal
  3. Bihar
  4. Orissa
Answer: (a)

21. Which of the following rivers flows through a rift valley?

  1. Cauvery
  2. Narmada
  3. Kosi
  4. Godavari
Answer: (b)

22. Which of the following countries is the largest producer of coal?

  1. Russia
  2. China
  3. S. Africa
  4. India
Answer: (a)

23. The average elevation of Tibetan Plateau above sea level is

  1. 2 Km
  2. 3 Km
  3. 4 Km
  4. 5 Km
Answer: (c)

24. The equator passes through which of the following continents?

  1. Africa
  2. Australia
  3. Europe
  4. North America
Answer: (a)

25. The smallest country in the south America is

  1. Uruguay
  2. Guiana
  3. Surinam
  4. Equador
Answer: (c)

26. The strait which separates Africa from Europe is

  1. Hook strait
  2. Strait of Gibralter
  3. Palk strait
  4. Bering strait
Answer: (b)

27. Days and Nights are equal throughout the globe when the sun is above

  1. Poles
  2. Tropic of cancer
  3. Equator
  4. Tropic of Capricorn
Answer: (c)

28. In which of the following industries is the maximum number of women employed in India?

  1. Textiles
  2. Jute
  3. Tea
  4. Coal
Answer: (c)

29. Seasonal unemployment refers to

  1. Banks
  2. Agriculture
  3. Public Sector
  4. Private Sector
Answer: (b)

30. Bank rate policy is a component of

  1. Trade Policy
  2. Fiscal Policy
  3. Monetary Policy
  4. None of these
Answer: (b)

31. The goals of monetary policy do not include

  1. price stability
  2. maximum tax revenue
  3. full employment
  4. maximum output
Answer: (b)

32. In a short run a producer contains his production as long as he covers

  1. variable cost
  2. fixed cost
  3. average cost
  4. marginal cost
Answer: (b)

33. The profounder of the ’Law of market’ is

  1. J. B. Say
  2. A. C. Pigou
  3. T. R. Malthus
  4. Ricardo
Answer: (a)

34. Which is at the apex of the three tier system of Panchayati Raj system?

  1. Gram Sabha
  2. Gram Panchayat
  3. Zila Parishad
  4. Panchayat Samiti
Answer: (c)

35. Which one of the following was an associated state of India before becoming a full fledged state?

  1. Meghalaya
  2. Mizoram
  3. Sikkim
  4. Manipur
Answer: (c)

36. A common High Court for two or more states and /or union Territory may be established by

  1. President
  2. Parliament by law
  3. Governor of the state
  4. Chief Justice of India
Answer: (b)

37. Railway is a subject on the

  1. concurrent list
  2. union list
  3. state list
  4. residual list
Answer: (b)

38. The President of India can be removed from his office by the

  1. Prime Minister
  2. Lok Sabha
  3. Chief Justice of India
  4. Parliament
Answer: (d)

39. The Chairman and members of state Public Service Commission are appointed by the

  1. President
  2. Prime Minister
  3. Governor
  4. Chairman
Answer: (c)

40. How many times the President of India can seek re-election to his post?

  1. Once
  2. 2 times
  3. 3 times
  4. Any number of times
Answer: (d)

41. The Ilbert Bill controversy during Lord Lytton’s time related to the concepts of

  1. Judicial equality
  2. political representation
  3. economic justice
  4. revenue allocation
Answer: (a)

42 Minto-Morley Reforms aimed at

  1. Grant of Dominion status to Indians
  2. Separate electrorates for the Muslims
  3. Special powers to the government to deal with anti-government elements
  4. Full development of education
Answer: (b)

43. Who amongst the following was involved in the Alipur Bomb case?

  1. S. N. Banerjee
  2. Bipin Chandra Pal
  3. Jatin Das
  4. Aurobindo Ghosh
Answer: (c)

44. Which of the following was the oldest Dravidian Language?

  1. Kannada
  2. Tamil
  3. Telugu
  4. Malyalam
Answer: (a)

45. The Invasion of Huns first took place during the reign of

  1. Mauryas
  2. Nandas
  3. Kushanas
  4. Guptas
Answer: (d)

46. The first to invade India out of the following were

  1. Afghans
  2. Turks
  3. Mongols .
  4. Arabs
Answer: (d)

47. Which of the following gases is used for refrigeration?

  1. Chlorine
  2. Sulphur dioxide
  3. Phosphine
  4. Ammonia
Answer: (d)

48. Aspirin is the common name of which salt?

  1. salicylic acid
  2. salicylate
  3. methyl salicylate
  4. acetyl salicylic acid
Answer: (d)

49. Sun’s heat reaches earth by which of the following of transmission?

  1. conduction
  2. convection
  3. radiation
  4. heat exchange
Answer: (c)

50. Ion-exchange is a process of

  1. fermentation
  2. metal extraction
  3. water softening
  4. heavy water production
Answer: (c)

Post A Comment

We're glad you have chosen to leave a comment. Please keep in mind that all comments are moderated according to our comment policy, and all links are nofollow. Do not use keywords in the name field. Let's have a personal and meaningful conversation.

Powered by PHPKB (Knowledge Base Software)

© Copyright 2019, KnowledgePublisher.com. All rights reserved.